Select Page
Псалом 81

Де знайти справедливість, коли судді світу несправедливі? 

Цей Псалом уособлює судову справу, де Бог раніше надавав повноваження судити лідерам на землі (тут названо «боги», через статус делеговання Богом). Їм не вдалося здійснити правосуддя, і в цій судовій справі Бог притягує їх до відповідальності. Вони підтримали несправедливих і нечестивих (вірш 2), коли вони повинні були захищати слабких і беззахисних членів суспільства (вірші 3-4). Цим вони демонструють своє повне ігнорування того, що є правильним (вірш5). 

Так спокусливо впадати у відчай, коли здається, що в нашому світі безкарно панує несправедливість, і ніхто з цим нічого не робить. Тим, хто не звершить правосуддя, як належить, не вдасться уникнути покарання назавжди: вони впадуть, як і беззаконники перед ними (вірш 7). І тому останній вірш є молитвою, щоб Бог повстав і приніс справедливість усім народам (вірш 8). Він єдина надія, яку ми маємо на справжню справедливість. 

Кілька сотень років тому, коли Ісус ходив по землі, Він зцілював слабких і піклувався про беззахисних. Його допитували про владу, з якою він це робив, але він виявився єдиним істинним Богом-людиною і Сином Всевишнього (вірш 6), який коли-небудь вершив справжнє правосуддя. Він робив те, що завжди робив його Батько (див. Івана 10:34-39). І він не стоїть склавши руки, бо сьогодні панує несправедливість; нам обіцяно, що одного дня він повернеться, щоб судити світ і притягнути до відповідальності злодіїв. Прийди, Господи Ісусе! 


МОЛИТВА Встань, Боже! Захищай і підтримуй бідних, сирот, слабких і нужденних; визволи їх з рук безбожних. Ісусе, усі народи Твоя спадщина; приходь і суди! І нехай Твоя обіцянка, виконати це, принесе надію сьогодні пригніченим. Амінь.

1 Псалом Асафів.
Бог на Божім зібранні стоїть, серед богів Він судить:
2 Аж доки ви будете несправедливо судити, і доки будете ви підіймати обличчя безбожних? Села. 
3 Розсудіте нужденного та сироту, оправдайте убогого та бідаря, 
4 порятуйте нужденного та бідака, збережіть з руки несправедливих! 
5 Не пізнали та не зрозуміли, у темряві ходять вони… Всі основи землі захитались… 
6 Я сказав був: Ви боги, і сини ви Всевишнього всі,
7 та однак повмираєте ви, як людина, і попадаєте, як кожен із вельмож. 
8 Устань же, о Боже, та землю суди, бо у владі Твоїй всі народи!

More

Псалом 119: Невдоволення

Псалом 119: Невдоволення

Часто кажуть: «життя — це подорож». Роками ми можемо не помічати того факту, що ми рухаємося в певному напрямку; на інших етапах життя ми більш обдумано вибираємо напрямок руху. Що пробуджує нас до цих більш свідомих частин подорожі? «Псалми сходження» (Псалми...

Псалом 84: гармонія

Псалом 84: гармонія

У час війни понад усе бажають гармонії: завершення розбрату та виправлення всього. Проте неможливо відповісти на запитання, як цього досягти. Як нам покінчити із брехнею, несправедливістю та плутаниною, і водночас сприяти єдності, милосердю та співпраці? Цей псалом...

Псалом 83: Туга за домом

Псалом 83: Туга за домом

Мене вразила нещодавня інфографіка про війну в Україні. У ній наголошувалося на величезній кількості біженців (понад 6,5 мільйонів людей), які переїхали в сусідні країни в період з лютого до травня 2022 року. І за кожною цифрою стоїть особиста криза, відірваність від...