Select Page
Псалом 82: Дай мені притулок

«Війна, діти: до неї лише один постріл».

Пісня групи Rolling Stones ‘Gimme Shelter’ («Дай мені притулок») була написана під час жорстокої доби В’єтнамської війни, коли пограбування та спалення щодня показували по телебаченню. Мік Джаггер прокоментував, що, крім того, що це пісня про кінець світу, вона також є особистою, «дуже невеселий уривок про світ, який наближається до вас, щоб захопити».

У Псалмі 82 згадується історична загроза для народу Ізраїлю, коли група ворогів, які мали намір знищити Ізраїль, об’єдналися та оточили його (вірші 4-9). Це також викликає відчуття загрози, коли навколишній світ оточує нас, як ворог. Де мені знайти притулок, безпечне місце, щоб сховатися?

Тим, хто переживає війну, не чужі прагнення з віршів 10-19: щоб їхні вороги були непотрібними, наче стеблина під поривами вітру, знищені, налякані, вкриті ганьбою, щоб загинули з безчестям. Проте жертви війни знають і відчуття безпорадності, нездатності дати відсіч, незнання, куди звернутися за силою.

Якщо Бог існує, ми хочемо, щоб Він знав, що відбувається, говорив, діяв. Цей Псалом просить Його саме про це (вірші 2) і обіцяє Його захист і Його суд. Пастор із XVI століття Джон Кальвін якось написав, що цей захист доступний для всіх, хто відмовиться від власних сил і полине до Нього. Усвідомлюючи власну слабкість, найкраще для нашої безпеки — це сховатися під Його крилом. Бог більший за всі загрози світу (вірші 19), і Він піклується про вас, тому ви можете покласти на Нього всю свою тривогу (1 Петра 5:7).

МОЛИТВА «Не мовчи! Не залишайся глухим! Не стій осторонь, Боже!» Допоможи мені сьогодні. Світ оточує мене, і я прагну, щоб мої вороги загинули. Будь ласка, дай справедливість, потіху, безпеку, зцілення. Допоможи мені покласти на Тебе свої тривоги, знаючи, що Ти піклуєшся про мене. Амінь.

1 Пісня-псалом Асафа.

2 Боже, хто уподібниться до Тебе? Не мовчи, не заспокоюйся, Боже,

3 бо ось Твої вороги зашуміли, і Твої ненависники підняли голову.

4 Вони склали хитрий задум проти Твого народу і змовилися проти Твоїх святих.

5 Сказали: Давайте винищимо їх з-посеред народів, — більше не буде згадуватися ім’я Ізраїля!

6 Адже вони і одностайно змовилися, спільно уклали проти Тебе союз:

7 поселення ідумейців та ізмаїльців, Моав й аґаряни,

8 Ґевал, Аммон, Амалик і филистимці з мешканцями Тира.

9 Оскільки й Ассур прийшов одночасно з ними, і вони стали на захист нащадків Лота.

(Музична пауза).

10 Зроби з ними так, як з Мадіямом і Сісарою, — як з Явіном при річці Кісон.

11 Вони були знищені в Аендорі, стали перегноєм землі.

12 Поклади їхніх володарів, як Орива, Зива, Зевея і Салману, — усіх їхніх володарів,

13 які говорили: Візьмемо у свою спадщину Божу святиню!

14 Боже мій, хай стануть вони, наче вихор, наче стеблина під поривами вітру!

15 І як вогонь, що спалює ліс, як полум’я, що спопеляє гори,

16 так само Ти поженеш їх Своєю бурею і у Своєму гніві викличеш у них замішання.

17 Покрий їхні обличчя безчестям — і вони будуть шукати Твого Імені, Господи!

18 Нехай посоромляться і навіки-віків залишаться збентежені, хай вкриються ганьбою і пропадуть, —

19 тож взнають, що Твоє Ім’я — Господь, що Ти — єдиний Всевишній на всій землі.

More

Псалом 119: Невдоволення

Псалом 119: Невдоволення

Часто кажуть: «життя — це подорож». Роками ми можемо не помічати того факту, що ми рухаємося в певному напрямку; на інших етапах життя ми більш обдумано вибираємо напрямок руху. Що пробуджує нас до цих більш свідомих частин подорожі? «Псалми сходження» (Псалми...

Псалом 84: гармонія

Псалом 84: гармонія

У час війни понад усе бажають гармонії: завершення розбрату та виправлення всього. Проте неможливо відповісти на запитання, як цього досягти. Як нам покінчити із брехнею, несправедливістю та плутаниною, і водночас сприяти єдності, милосердю та співпраці? Цей псалом...

Псалом 83: Туга за домом

Псалом 83: Туга за домом

Мене вразила нещодавня інфографіка про війну в Україні. У ній наголошувалося на величезній кількості біженців (понад 6,5 мільйонів людей), які переїхали в сусідні країни в період з лютого до травня 2022 року. І за кожною цифрою стоїть особиста криза, відірваність від...