Select Page
Псалом 83: Туга за домом

Мене вразила нещодавня інфографіка про війну в Україні. У ній наголошувалося на величезній кількості біженців (понад 6,5 мільйонів людей), які переїхали в сусідні країни в період з лютого до травня 2022 року. І за кожною цифрою стоїть особиста криза, відірваність від рідного дому, туга за домом.

Цей псалом описує досвід «паломництва»: перебування в подорожі, пошук місця відпочинку, відчуття туги за домом, яке це супроводжує. Але ця подорож не лише фізична, а й духовна. Головна ідея псалму — не просто знайти місце (храм — їхній релігійний дім, вірші 2-3), а й знайти самого Бога, вірш 3.

Святий Августин колись написав про Бога відомі слова: «Ти створив нас для Себе, і наше серце не знайде спокою, поки не спочине в Тобі».

Чи ви коли-небудь відчували тугу за домом? Або навіть коли ви вдома, чи відчуваєте ви коли-небудь глибоке бажання відпочити, якого ви не можете знайти? Це те, про що говорив Августин. Усі ми сумуємо за домом, але туга за домом вказує на глибшу реальність — тугу за Богом. Ми створені, щоб мати з Ним стосунки, але поки ми будемо далеко від Нього, ми ніколи не будемо відчувати себе як вдома.

У вірші 11 сміливо стверджується, що краще скромно сидіти біля порогу дому і знати Бога, ніж жити в розкоші без Нього. Але причина наведена у вірші 12: Бог настільки добрий, що всі інші багатства та втіхи бліднуть порівняно з Ним. Він пропонує повноту життя, безпеку, доброту; Він обіцяє, що нічого доброго від вас не утримають. Подивіться на Його ніжну гостинність у вірші 4 — навіть крихітна пташка знайде з Ним дім; ніхто, хто довіряє Йому, не буде занедбаний. Куди б ви сьогодні не поїхали, попросіть Його привести вас додому до Себе.

МОЛИТВА Господи Всемогутній, Ти обіцяєш, що людина, яка довіряє Тобі, «блаженна», що Ти виллєш на неї Свою доброту. Покажи мені Свою повноту життя, Свою безпеку, Свою доброту сьогодні. Покажи мені, як Ти можеш задовольнити найглибші бажання мого серця, мій смуток за домом. Амінь.

1 На закінчення. Над виноградними давилами. Псалом синів Корея. 

2 Які любі Твої оселі, Господи сил! 

3 Моя душа знемагає і лине до Господніх дворів, моє серце і моє тіло зраділи Живим Богом. 

4 Адже й горобець знайшов собі хатку, і горлиця — собі гніздо, де виведе своїх пташенят, — Твої жертовники, Господи сил, мій царю і мій Боже! 

5 Блаженні ті, які живуть у Твоєму домі: вони навіки-віків складатимуть хвалу Тобі. (Музична пауза). 

6 Блаженний чоловік, який у Тебе знайшов для себе заступництво, Господи. Він у своєму серці поклав сходинки — 

7 в долині плачу — до місця, яке призначив. Адже законодавець дасть благословення. 

8 Вони все більше й більше набиратимуться сили. Бог богів з’явиться в Сіоні. 

9 Господи, Боже сил, почуй мою молитву. Прислухайся, Боже Якова! (Музична пауза). 

10 О Боже, Ти — наш захисник, поглянь і подивися на обличчя Свого помазаника. 

11 Адже один день у Твоїх дворах кращий за тисячі. Я вибрав бути покинутим у Божому домі, ніж жити в поселеннях грішників. 

12 Адже Господь Бог любить милосердя і правду, Він посилатиме милість і славу. Господь не позбавить благополуччя тих, які ходять бездоганно.

13 Господи сил, блаженна людина, яка покладає надію на Тебе!”

More

Псалом 119: Невдоволення

Псалом 119: Невдоволення

Часто кажуть: «життя — це подорож». Роками ми можемо не помічати того факту, що ми рухаємося в певному напрямку; на інших етапах життя ми більш обдумано вибираємо напрямок руху. Що пробуджує нас до цих більш свідомих частин подорожі? «Псалми сходження» (Псалми...

Псалом 84: гармонія

Псалом 84: гармонія

У час війни понад усе бажають гармонії: завершення розбрату та виправлення всього. Проте неможливо відповісти на запитання, як цього досягти. Як нам покінчити із брехнею, несправедливістю та плутаниною, і водночас сприяти єдності, милосердю та співпраці? Цей псалом...

Псалом 82: Дай мені притулок

Псалом 82: Дай мені притулок

«Війна, діти: до неї лише один постріл». Пісня групи Rolling Stones ‘Gimme Shelter’ («Дай мені притулок») була написана під час жорстокої доби В’єтнамської війни, коли пограбування та спалення щодня показували по телебаченню. Мік Джаггер прокоментував, що, крім того,...